Tips til en bedre studentøkonomi

Velkommen til studielivet! Her vil du oppdage mye nytt, også innenfor din egen økonomi. Som ny student kan det være utfordrende å navigere i et hav av økonomiske spørsmål. Men fortvil ikke! I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom jungelen av studieøkonomi og gi deg noen verdifulle tips. Å ha kontroll over økonomien kan bidra til å redusere stress og gi deg mer tid til å fokusere på studiene.

 

Budsjett

Det er ingen hemmelighet at mange studenter har en stram økonomi. Vårt beste råd er å skaffe seg en oversikt over inntekter og utgifter ved å sette opp et budsjett. Eksempler på inntekter kan være lønn og stipend, mens utgifter kan inkludere husleie, mat, forsikringer og ulike abonnementer. Formålet med å utarbeide et budsjett er å oppnå økonomisk kontroll og unngå å havne i minus.

Last ned vår budsjett-mal for enkelt å komme i gang.

Nå som du har fått en oversikt over økonomien din, vil vi gi deg noen gode tips for å øke inntekten din og redusere kostnadene. Slik at din økonomiske hverdag som student kan bli litt enklere.

 

Øke inntekter

Søk fullt lån og stipend: Gjennom Lånekassen kan du søke om stipend og lån. Dette er gode penger å ha tilgjengelig. Er det slik at du ikke har behov for å bruke alle pengene kan disse settes på en høyrentekonto, og være et viktig bidrag til sparemål som bolig eller andre drømmer.

💡 Forskjellen på lån og stipend:
Stipend er penger du får, og som du ikke må betale tilbake. Dette utgjør 40% av utbetalingene fra Lånekassen, forutsatt at visse kriterier er oppfylt. Les mer om kriteriene på Lånekassens nettsider.

Lån fra Lånekassen er penger du må betale tilbake etter endt studie, og det utgjør 60% av summen som utbetales fra Lånekassen.

I august og januar er det vanlig å få «storstipend». Det er viktig å merke seg at dette er beregnet for å dekke de større utgiftene i begynnelsen av semesteret, som pensumbøker, depositum og semesteravgift. Det er viktig å sørge for at disse pengene først og fremst brukes til nødvendigheter.

Skaff deg en deltidsjobb: For mange strekker ikke lån og stipend fra Lånekassen helt til. Da kan det være lurt å skaffe seg en deltidsjobb. Deltidsjobber som er populære blant studenter inkluderer kaféarbeid, butikkarbeid, og jobber innenfor ditt studiefelt.

Det er viktig å huske at du ikke må jobbe så mye at det går utover studiene dine. I tillegg er det viktig å være klar over at Lånekassen har en inntektsgrense for hvor mye du kan tjene før det går utover stipendet ditt.

Tjen penger skattefritt: Du kan tjene inntil 6 000 kr skattefritt per arbeidsgiver ved å gjøre småjobber privat. Det kan for eksempel være å sitte barnevakt, være hundepasser eller ta på deg husvask.

Selg det du ikke bruker: Har du klær, fritidsutstyr, møbler eller annet som du ikke bruker, kan det være lurt å selge disse videre i stedet for å la dem ligge ubrukt. Det kan du gjøre enkelt ved å benytte apper som Tise eller Finn.no.

 

Redusere utgifter

Gå gjennom budsjettet ditt: Nå som du har brukt tid på å sette opp budsjettet ditt, har du også fått en oversikt over hvilke kostnader du har. Kanskje blir alle de små beløpene i kaffebaren større enn du hadde sett for deg? For å redusere utgiftene dine kan det være smart å se hvor du kan kutte i budsjettet.

Sett opp en matplan og handle en gang i uken:
Lag deg en plan for hva du skal spise denne uken og dra på butikken en gang. Du sparer tid og penger, samtidig som det er enklere å unngå fristelsen som å kjøpe med seg noe ekstra når man først er på butikken.

Du kan også benytte deg av apper som Too Good To Go.

Utnytt studentrabatter: Som student får du ofte tilgang til mange fordeler, rabatter og tilbud. Husk å sjekke om det er mulig å få studentrabatt der du handler.

Bo med andre studenter: Husleie er ofte en stor kostnadspost for studenter. For å redusere denne kan du vurdere å bo i kollektiv med andre studenter. Det gir ikke bare muligheten til å dele utgifter som husleie, strøm, og internett, men det kan også bidra til å skape et sosialt miljø som kan være til stor hjelp i studentlivet.

For å finne noen å bo sammen med kan du sjekke ut nettsider slik som Hybel.no, eller legge ut et innlegg på Facebook.

Gå gjennom abonnementene dine: Gjennom budsjettet ditt vil du få en oversikt over hva du bruker penger på. Kanskje oppdager du et glemt abonnement på en strømmetjeneste du ikke har benyttet på over en måned. Selv om 100 kr i måneden kan virke som en liten sum, er det tross alt 1 200 kr i året som du heller kunne brukt på noe annet.

 

Forsikringer du må ha

Som student ønsker man å spare mest mulig. Forsikring er likevel noe du bør ha, slik at du og dine eiendeler er forsikret om noe skulle skje. Det er viktig for å beskytte deg mot uforutsette utgifter, som for eksempel hvis du blir syk, eller hvis eiendelene dine blir stjålet eller skadet.

Les også: Forsikring for studenter

Hvis du er mellom 18 og 30 år og skal studere, er forsikringspakken «Frende ung» et smart valg. Den inkluderer reise-, innbo- og ulykkesforsikring, og passer perfekt for unge i etableringsfasen uten barn. Du kan velge mellom å forsikre deg selv eller deg og din samboer.

Sjekk pris og kjøp «Frende ung» her

 

Sparing til fremtiden

For mange studenter går budsjettet akkurat opp. Da er det vanskelig å gjøre plass til sparing, men har du noe ekstra til overs kan det være smart å sette av. Avhengig av hvilket mål du har for sparingen din vil, sparemetoden varierer. Her har du tre gode alternativer:

1. Bufferkonto
Det vil alltid være lurt å ha en bufferkonto før man bestemmer seg for å spare til andre formål. En bufferkonto er en konto med penger som er beregnet til uforutsett økonomiske utgifter. Det kan være en ødelagt vaskemaskin eller en spesielt høy strømregning. Disse pengene burde spares på en konto som ikke er sperret slik at du enkelt får tak i de.

2. BSU-sparing
Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning som er spesielt gunstig for unge voksne som sparer til kjøp av bolig. Ved å sette inn penger på en BSU-konto kan du dra nytte av de gunstige skattefordelene og den gode renten som tilbys.

Les mer om BSU

3. Fondssparing
Hvis du har en lang tidshorisont og ønsker å investere pengene dine for å få avkastning over tid, kan fondssparing være et godt alternativ. Ved å sette pengene i aksjefond, kan du dra nytte av den langsiktige veksten over tid.

Les mer om fondssparing

Vi er her for deg 💛

Vi forstår at økonomi kan være nytt og komplisert. Husk at du alltid kan snakke med oss om du har økonomiske spørsmål. Vi er tilgjengelig både på mobil, digitalt og du kan møte oss på våre kontor enten i Trondheim, Rissa eller Leksvik.